Brzi recept za umak od svinjetine ili piletine s tikvicama
Potrebno je cca 35-40 minuta da napravite ovaj ukusan umak koji izvrsno pristaje uz rižu, palentu, pire krumpir, običnu tjesteninu ili njoke.
Za ovaj recept najbolje je upotrijebiti svinjsko ili pileće meso (preferiram pileća prsa), jer je
junetina tvrđa i za nju je potrebno puno više vremena.
Sve količine namirnica za ovaj recept nisu striktno određene, procijenite koliko ćete vi upotrijebiti. Ja ću ovdje napisati koliko sam ja koristila, (otprilike za 2 do 3 osobe).
Sastojci:
- svinjsko ili pileće meso 300-400 grama izrezati na male komadiće
- 1 česan češnjaka sitno nasjeckano
- sol, papar, crvena začinska mljevena paprika (ljuta ili slatka, po želji)
- 2-3 žlica ulja
- 1 glavica luka sitno isjeckana
- 1 manja ili 1/2 veće tikvice izrezane na kockice
- pola čaše pasirane rajčice
- 1 mala žličica ružmarina
- 1 mala žličica peršina
- ako želite možete dodati i 1 malu žličicu bosiljka, 1 žličicu kurkume i 1 list lovora
- cca pola čaše vode ili vina, po želji
(ljutu ili slatku, po izboru), sitno isjeckani češnjak i žlicu ulja.
Ogulite tikvicu i luk i izrežite ih na sitne kockice.
U dubljoj tavi ili voku na 2 žlice ulja ispržite luk da malo karmelizira i promijeni
boju, pa dodajte meso. Promiješajte i pecite 10-tak minuta.
Dodajte izrezane tikvice, promiješajte i pecite uz miješanje još 10 min. Dolijte
pasiranu rajčicu i vodu ili vino, i pirjajte dalje.
Na kraju stavite začine - peršin, ružmarin, bosiljak, lovorov list,
provjerite da li je dovoljno slano i kuhajte još par minuta.
Servirajte uz rižu, palentu, pire krumpir, tjesteninu ili njoke.
Možda će vas zanimati i recept za umak za tjesteninu od faširanog mesa i povrća,
koji možete pogledati ovdje
Želim vam dobar tek.
Kako pripremiti meso i tikvice u umaku možete pogledati i na videu:
Ovaj umak odličan je ako ga servirate uz zob s graškom, pripremljen kao rizi-bizi. Recept pogledajte
OdgovoriIzbrišiovdje: https://zezamix.blogspot.com/2013/05/zob-s-graskom-pripremljeno-kao-rizi-bizi.html