nedjelja, 24. veljače 2013.

Tačkrle punjene porilukom, krumpirom i sirom

Torbice, taškice, tačkrle...




Tačkrle punjene pekmezom sam voljela u djetinjstvu. Pripremala sam ih svega dva puta jer zahtijevaju dosta vremena.
Ovaj put sam eksperimentirala sa potpuno drugačijim tijestom i punjenjem. Naime, u zadnje vrijeme pokušavam u svojoj kuhinji smanjiti upotrebu masnoća i šećera, odnosno koristiti što više hladno prešana ulja, a jela pripremati kuhanjem.
Naravno, to ne mogu baš uvijek, imam zahtjevnu mušku opoziciju koja voli pohano, pečeno, slatko i kremasto na tanjuru.




SASTOJCI:

Za tijesto:

  • cca 500 g  glatkog brašna 
  • cca 2-2,5 dcl kiselog mlijeka ili tekućeg jogurta
  • malo soli
  • malo ulja 

Za punjenje:

  • 1 bijelo zeleni gornji dio poriluka,
  • 1 srednji krumpir
  • 1/2 čaše vode 
  • 1 žlica ulja (maslinovo, bučino, laneno...)
  • 2 žlice svježeg sira
  • sol, papar

Za preliv:

  • 2-3 žlice krušnih mrvica
  • 1-2 žlice ulja (ili maslaca)
Ova količina dovoljna je za 4-5 osoba ako se koristi kao predjelo ili lagana večera.

Umijesiti tijesto od brašna, soli i jogurta ili kiselog mlijeka. Ako se jako lijepi za ruke, dlanove malo nauljiti da se lakše zamijesi.




Kad je tijesto gotovo, premazati ga sa malo ulja i ostaviti pokriveno na toplom mjestu bar 30 minuta.



Dok se tijesto odmara, pripremiti povrće.

Poriluk sitno nasjeckati. Krumpir oguliti i naribati (koristila sam ribež kao za jabuke). U tavu staviti pola količine vode, dodati povrće, posoliti i popapriti i dinstati na vodi uz povremeno miješanje i dodavanje vode po potrebi.



Kad voda potpuno ispari, maknuti s vatre i ohladiti. Zatim dodati žlicu ulja i sir i promiješati. Provjeriti treba li još soli i papra.




Dok se povrće hladi, razvaljati tijesto i izrezati ga. 



Ja sam ovaj put rezala na duže pravokutnike na koje sam stavljala punjenje, vodom premazala rubove,  pa preklopila tijesto i pritisnula vilicom. Sada su tačkrle spremne za kuhanje ili zamrzivač.




Mislim da ću slijedeći put izrezati samo trake i na njih posložiti filu u razmacima, premazati vodom, a zatim pokriti s drugom trakom i izrezati. Ovo je dio koji mi je oduzeo najviše vremena.


Kuhati u uzavreloj slanoj vodi kao svaku tjesteninu. Kada isplivaju, kuhati još par minuta i procijediti.

Sa krušnim mrvicama sam isto eksperimentirala. Popržila sam ih na suho uz stalno miješanje, čak je bolje malo protresti tavicu, dok se nisu zarumenile. Tada sam ih maknula s vatre i dodala im malo ulja i time posula tačkrle.
Istina je, ukusnije je kad se tačkrle uvaljaju u mrvice klasično ispržene na putru.

Ako se netko odluči potrošiti gotovo 2 sata za ovo jelo, želim mu
dobar tek!


Za kraj još jedna pjesma iz vremeplova:




Uživajte!


3 komentara:

  1. Odlicno izgledaju. Nisam ih nikad sama pravila, ali imam u planu :) Svidja mi se punjenje. Ove mrvice su mi super dodatak, jer daju hrskavost.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tačkrle i mene vraćaju u djetinjstvo. Obožavam ih, pogotovo s pekmezom. Ova tvoja slana varijanta mi se čini jako fin način da si zakamufliram neomiljeni poriluk u omiljene tačkrle. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni su još uvijek najbolje te starinske s pekmezom :)

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis