petak, 31. svibnja 2013.

'Bolonjez' umak s mrkvom


Umak za tjesteninu od mljevenog mesa, mrkve i raznog povrća






Ovaj umak je brzo gotov i izuzetno ukusan. U njega stavljam razno sezonsko povrće, prema tome što imam na raspolaganju (tikvice, patlidžan, svježi krastavci, rajčica, mladi luk, poriluk, svježa paprika, šampinjoni).
Fiksni sastojci su uvijek - mljeveno meso, luk, mrkva, pasirana rajčica, mljevena crvena paprika i češnjak.








Za ovo jelo upotrijebila sam slijedeće

sastojke:

  • 4oo g tjestenine, 
  • 300 g mljevenog mesa, 
  • 1 veća glavica isjeckanog luka,
  • 1 svježa isjeckana paprika, 
  • 2 mrkve, naribane na ribež za jabuke,
  • 2 - 3 česna češnjaka, 
  • 1 žličica mljevene crvene paprike, 
  • sol, papar
  • malo origana,
  • 200 ml pasirane rajčice, 
  • peršin,
  • 2 žlice ulja,
  • malo kurkume, neobavezno,
  • malo bosiljka, neobavezno
  • 1 lovorov list
  • ribani sir, po želji.

Priprema:


  • Pristaviti vodu za kuhanje, i tjesteninu skuhati prema uputstvu na ambalaži.





  • U posudu staviti ulje, pa kad se zagrije dodati meso i pirjati dok tekućina ne ispari. Tada dodati isjeckani luk i pirjati dok ne postane staklast.



  • Dodati ribanu mrkvu i svježu nasjeckanu papriku i pirjati 5 minuta. 
  • Ukoliko koristite neko drugo povrće, sada dodajte i njega i kratko ga pirjajte.
  • Zaliti pasiranom rajčicom, posoliti, popapriti, dodati začine i po potrebi malo vode, i kuhati još oko 20 minuta.






  • Ocijeđenu tjesteninu staviti u tanjure, zaliti pripremljenim umakom i po želji posuti ribanim sirom po izboru.




Poslužite uz zelenu ili ciklu salatu.


Želim vam dobar tek!




1 komentar:

  1. Odlican, slicno pripremam... Volim sve one 'neobavezne' dodatke, koji daju posebnu aromu.

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis