'Bolonjez' umak s mrkvom


Umak za tjesteninu od mljevenog mesa, mrkve i raznog povrća






Ovaj umak je brzo gotov i izuzetno ukusan. U njega stavljam razno sezonsko povrće, prema tome što imam na raspolaganju (tikvice, patlidžan, svježi krastavci, rajčica, mladi luk, poriluk, svježa paprika, šampinjoni).
Fiksni sastojci su uvijek - mljeveno meso, luk, mrkva, pasirana rajčica, mljevena crvena paprika i češnjak.








Za ovo jelo upotrijebila sam slijedeće

sastojke:

  • 4oo g tjestenine, 
  • 300 g mljevenog mesa, 
  • 1 veća glavica isjeckanog luka,
  • 1 svježa isjeckana paprika, 
  • 2 mrkve, naribane na ribež za jabuke,
  • 2 - 3 česna češnjaka, 
  • 1 žličica mljevene crvene paprike, 
  • sol, papar
  • malo origana,
  • 200 ml pasirane rajčice, 
  • peršin,
  • 2 žlice ulja,
  • malo kurkume, neobavezno,
  • malo bosiljka, neobavezno
  • 1 lovorov list
  • ribani sir, po želji.

Priprema:


  • Pristaviti vodu za kuhanje, i tjesteninu skuhati prema uputstvu na ambalaži.





  • U posudu staviti ulje, pa kad se zagrije dodati meso i pirjati dok tekućina ne ispari. Tada dodati isjeckani luk i pirjati dok ne postane staklast.



  • Dodati ribanu mrkvu i svježu nasjeckanu papriku i pirjati 5 minuta. 
  • Ukoliko koristite neko drugo povrće, sada dodajte i njega i kratko ga pirjajte.
  • Zaliti pasiranom rajčicom, posoliti, popapriti, dodati začine i po potrebi malo vode, i kuhati još oko 20 minuta.






  • Ocijeđenu tjesteninu staviti u tanjure, zaliti pripremljenim umakom i po želji posuti ribanim sirom po izboru.




Poslužite uz zelenu ili ciklu salatu.


Želim vam dobar tek!




Primjedbe

  1. Odlican, slicno pripremam... Volim sve one 'neobavezne' dodatke, koji daju posebnu aromu.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!