Bez masnoće i zaprške
Ovo varivo radila sam od kuhane zobi (vidi post) i graha kojeg sam prethodno skuhala u pretis-loncu. Kad pripremam grah, obično posebno skuham veću količinu, tako da mogu od njega iskombinirati više jela - npr. salatu, paprike punjene grahom, kolač i varivo, ili dio spremiti u zamrzivač.
Naravno, može se upotrijebiti i konzervirani, ali je svakako puno ukusniji onaj koji sami pripremimo.
Grah namočim u vodi par sati, najbolje preko noći. Stavim ga u hladnu vodu kuhati, kada zakipi bacim tu prvu vodu i nalijem drugu, isto hladnu. Kad ova voda zakipi, malo posolim, stavim lovorov list, zatvorim pretis i kuham na najmanjem plamenu 40-tak minuta, računajući od trenutka kad je ventil počeo zviždukati.
Kad se ohladi možemo ga spremiti u frižider gdje može stajati 3 dana.
Za ovo varivo trebaju nam slijedeći
Sastojci:
- kuhani grah - količina prema potrebi
- kuhana cjelovita zob,
- 1 glavica luka sitno isjeckana,
- 1 isjeckana svježa paprika,
- 2 - 3 češnja češnjaka
- svježi list peršina i celera, sitno nasjeckani (ili suhi),
- ljuta ili slatka crvena mljevena paprika,
- 1 - 2 lista lovora,
- sol, papar,
- po želji kurkuma, bosiljak, ili mažuran.
Priprema:
- Sve sastojke stavite u lonac, zalijte vodom ili povrtnim temeljcem, po ukusu posolite i popaprite i kuhajte 30 - 40 minuta.
- Ako imate vremena i volje, možete isprobati i verziju sa pečenim češnjakom, kao što je opisano na ovom postu., samo umjesto krumpira i mrkve stavite zob.
Želim vam dobar tek!
nice
OdgovoriIzbriši