Izvrsna jednostavna kombinacija leće i riže, kao prilog uz brzo pečene tikvice
![]() |
Riža s lećom i pečenim tikvicama |
Ovako pripremljenu rižu prvi puta sam jela u Španjolskoj, a pripremila ju je domaćica kod koje smo bili na ručku. Od tada je ovo jednostavno jelo uvršteno u moj jelovnik.
Potrebni sastojci:
- 1 šalica integralne riže,
- 2 1/4 šalice vode,
- 1 šalica leće
- sol, papar i voda,
- 1 tikvica srednje veličine
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlicu margarina ili 1 žlicu maslaca
- 2 česna češnjaka
- čuperak svježeg lista peršina (ja nisam imala, pa sam stavila suhi)
- 1 rajčica i malo salate za dekoraciju (ili nešto drugo što imate pri ruci).
Priprema:
Riža s lećom
- Stavite u posudu 1 šalicu integralne riže, 2 i 1/4 šalice hlade vode i malo soli. Promiješajte, poklopite i kuhajte. Kad voda zakipi, smanjite plamen na najmanje i ostavite da se kuha poklopljeno. Ne treba miješati sve dok riža ne upije svu vodu, tada promiješajte, maknite sa plamena i ostavite da odstoji par minuta. Otkrila sam da mi se riža ravnomjernije skuha kada koristim emajliranu dublju posudu, pa obično nju koristim, ali skuhati će se i u nekoj drugoj. Obično je potrebno cca 30 minuta računajući od kada voda zavrije.
- U drugu posudu stavite kuhati leću, isto u hladnu vodu i malo posolite. Nemojte sasvim poklopiti, jer se voli zapjeniti i iskipiti.
- Leća je kuhana u isto vrijeme kao i riža. Nisam mjerila vodu za leću, mislim da sam stavila 3 šalice vode, pa kad se skuhalo, leću sam procijedila.
- Sada rižu i leću stavite zajedno, dodajte žlicu maslinovog ulja, margarina ili maslaca, ako treba još malo posolite, popaprite i promješajte.
Tikvice
- Tikvice operite i izrežite na ploške cca pola centimetra debljine.
- Zagrijte tavu (ja sam koristila teflonku) premazanu uljem i pecite tikvice par minuta poklopljeno. Okrenite ih i pecite još 2-3 minute. Tikvice se mogu ispeći i na roštilju.
- Kod serviranja prelijte tikvice isjeckanim češnjakom i peršunom i žličicom maslinovog ulja, dodajte rižu s lećom i dekorirajte paradajzom i salatom.
Ovako pripremljena riža može se jesti i hladna, a može se i podgrijati Ako vam ostane viška, možete joj drugi dan dodati neko svježe povrće, npr mladi luk, papriku, paradajz, ribanu mrkvu i sl. i pripremiti s limunom kao salatu.
Želim vam dobar tek!
Izgleda odlicno i sto je najbitnije, zdravo i ukusno!
OdgovoriIzbrišiBas mi se svidja kombinacija integralnog pirinca i sociva. Nisam ih nikada zajedno jela... Odlicno!
OdgovoriIzbriši