Umak za tjesteninu od mljevenog mesa, mrkve i raznog povrća
Ovaj umak je brzo gotov i izuzetno ukusan. U njega stavljam razno sezonsko povrće, prema tome što imam na raspolaganju (tikvice, patlidžan, svježi krastavci, rajčica, mladi luk, poriluk, svježa paprika, šampinjoni).
Fiksni sastojci su uvijek - mljeveno meso, luk, mrkva, pasirana rajčica, mljevena crvena paprika i češnjak.
Za ovo jelo upotrijebila sam slijedeće
sastojke:
- 4oo g tjestenine,
- 300 g mljevenog mesa,
- 1 veća glavica isjeckanog luka,
- 1 svježa isjeckana paprika,
- 2 mrkve, naribane na ribež za jabuke,
- 2 - 3 česna češnjaka,
- 1 žličica mljevene crvene paprike,
- sol, papar
- malo origana,
- 200 ml pasirane rajčice,
- peršin,
- 2 žlice ulja,
- malo kurkume, neobavezno,
- malo bosiljka, neobavezno
- 1 lovorov list
- ribani sir, po želji.
- Pristaviti vodu za kuhanje, i tjesteninu skuhati prema uputstvu na ambalaži.
- U posudu staviti ulje, pa kad se zagrije dodati meso i pirjati dok tekućina ne ispari. Tada dodati isjeckani luk i pirjati dok ne postane staklast.
- Dodati ribanu mrkvu i svježu nasjeckanu papriku i pirjati 5 minuta.
- Ukoliko koristite neko drugo povrće, sada dodajte i njega i kratko ga pirjajte.
- Zaliti pasiranom rajčicom, posoliti, popapriti, dodati začine i po potrebi malo vode, i kuhati još oko 20 minuta.
- Ocijeđenu tjesteninu staviti u tanjure, zaliti pripremljenim umakom i po želji posuti ribanim sirom po izboru.
Poslužite uz zelenu ili ciklu salatu.
Želim vam dobar tek!
Odlican, slicno pripremam... Volim sve one 'neobavezne' dodatke, koji daju posebnu aromu.
OdgovoriIzbriši