Pecivo, kruh, pogača, pizza


Jedan recept za sva peciva  





Isti recept koristim i za pizzu, razna peciva i pogače.







Ovo je u stvari prilagođeni recept za pekarske kifle koji mi je preporučila moja prijateljica sa interneta,  koja mi je dala i  jako korisne savjete o pečenju kruha i peciva. Hvala ti Jovana!
Ja sam neke sitnice malo prilagodila. 

Kada pečem kruh ili pizzu stavljam vodu, a mlijeko za kiflice i slična peciva.


Potrebni su slijedeći

sastojci: 

  • 500 g brašna,
  • 2,5 dcl vode ili mlijeka,
  • 1 mala žličica šećera,
  • 1/2 velike žlice soli, 
  • 1/2 velike žlice octa,
  • cca 1/6 svježeg kvasca,
  • 2 žlice ulja,
  • po želji sezam ili lan za posipanje.



Priprema: 

  • U šalicu stavite kvasac, žlicu brašna, šećer i cca 1 dcl mlake vode, promiješajte i ostavite oko 10 minuta na toplom mjestu da se digne.
  • U većoj zdjeli promješajte brašno i sol, dodajte dignuti kvasac, ocat, žlicu ulja, mlaku vodu ili mlijeko, promiješajte žlicom, pa zamijesite tijesto.




  • Po potrebi dodajte malo brašna dok mijesite. Kad ste umijesili, premažite tijesto uljem i ostavite u pokrivenoj zdjeli na toplom mjestu da se digne.



  • Kad se tijesto dignulo, istresite ga na pobrašnjenu površinu i ponovo promijesite.



  • Sada možee formirati peciva, kruh, pogaču, pizzu, što već želite raditi.


  • Ovdje na slici se vidi kako sam razvukla tijesto za pogaču punjenu sirom i tikvicom.
  • Ako radite peciva, razvaljajte tijesto u krug debljine 0,5 - 1 cm, pa ga zarolajte, za kifle izrežite u trokute i zarolajte od šire strane prema vrhu, ili formirajte pletenice, okrugle žemljice ili sl. 
  • U protvan gdje ćete peći stavite papir zapečenje ili Al-foliju i poslažite peciva. Premažite ih mješavinom ulja i vode i po želji pospite sezamom ili lanom ( makom, nekim drugim sjemenkama). Mogu se premazati i razmućenim jajetom. Ostavite ih na toplom mjestu da se dignu.



  • Kad su peciva dignuta, stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200-220'C i pecite 12 - 15 min.
  • Kad su pečena, izvadite iz pećnice i još malo ostavite u tepsiji prekriveno krpom.
  • Nakon 10 - 15 minuta možete ih izvaditi.




Jako je ukusno i krasno zamiriši cijela kuhinja. Vjerujem da se vidi iz priložene slike, dok sam otišla po fotoaparat, već su mi ćvaknuli okrajak!




Ako vas zanima kako napraviti kruh koji ne treba mijesiti pogledajte ovdje .

Želim vam dobar tek!







Primjedbe