subota, 17. kolovoza 2013.

Popečci od tikvica i kruha


Jednostavni popečci od starog kruha i tikvica






U ovo ljetno doba svaki dan u vrtu uberem nekoliko tikvica. Iako su one upotrebljive i zamrznute, nastojim ih što više koristiti dok su svježe. 
Moja kuharska kreativnost je na strogoj provjeri, budući su moji ukućani, za razliku od mene,  veliki ljubitelji mesa. Povrće im je tamo neka zelenjava, nužno zlo. Kad pitaju što ima za ručak, ja diplomatski ne spominjem tikvice, nego kažem da imam novi recept za popečke!


Popečci,  naravno, mušku facu asociraju na "faširance" od mesa, pa kad dođe gladan na ručak nema vremena ispitivati sadržaj.
Nakon što potamani hrpu, eventualno kaže:

- Baš je dobar ručak! Od čega su faširanci?
- Jesu li ti fini?
- Izvrsni su! Ima li još?
- Sad nema, ali mogu napraviti još za večeru.
- Može!
- Ovo su faširanci od tikvica. Vidiš da ipak voliš tikvice!





Sastojci:

  • 1 veća tikvica,
  • 4 šnjite jučerašnjeg kruha,
  • 1 dcl mlijeka,
  • 2 jaja,
  • sol,
  • krušne mrvice ili sitne zobene pahuljice (dodajte po potrebi)
  • ulje za prženje,
  • po želji - po1 žličicu ljute mljevene paprike i kurkume



Priprema:




  • Kruh prelijte mlijekom i ostavite 15 minuta da se upije. Tada ga usitnite vilicom, dodajte razmućena jaja i sol i dobro promiješajte.
  • Na ovu smjesu naribajte oguljenu tikvicu, posolite i po potrebi dodajte par žlica krušnih mrvica ili sitnih zobenih pahuljica, dok ne dobijete zadovoljavajuću gustoću. Ribane tikvice će otpustiti nešto tekućine pa o tome ovisi koliko treba dodati krušnih mrvica.



  • Formirajte popečke i pecite ih u vrućem ulju na srednjoj vatri, sa svake strane dok ne porumene.





  • Stavite ih na papirnatu salvetu koja će upiti višak ulja.




Ako nastojite smanjiti unos masnoća, popečke možete ispeći u pećnici. U tom slučaju poslažite ih u posudu za pečenje u koju ste stavili navlaženi pek-papir premazan uljem, a na svaki popečak stavite mrvicu maslaca, ili ih jednostavno premažite uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 'C dok ne porumene.


Izvrsni su servirani uz:

Želim vam dobar tek!


Nema komentara:

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis