utorak, 18. ožujka 2014.

Slana štrudla od blitve i sira

Poznata je i kao pita zeljanica, i obično se radi sa špinatom.




Nedavno sam naišla na svježu mladu blitvu, pa sam ovu štrudlu napravila prvi put. Tako je ukusna da ju sada moram spremati bar jednom tjedno.

Vrlo brzo je gotova, a može se poslužiti i topla i hladna u svim prilikama: kao užina, slani desert, predjelo, večera, doručak i praktična je za ponijeti na posao. 






Od sastojaka potrebno je:

  • 1 paket kora za štrudlu ili cca 500 g kora kupljenih na tržnici.
  • 1 veći svežanj svježe blitve, (opcionalno, možete koristiti i svježi špinat),
  • 0,5 kg svježeg sira (ja koristim obično posni sir, ali odgovara i svaki drugi)
  • 1 kiselo vrhnje (2 dcl),
  • cca 1 čaša tekućeg jogurta,
  • 1 jaje,
  • ulje i voda za premazivanje,
  • sol.



Naravno,izvrsno je ako imate vremena sami zamijesiti tijesto. Ja to često radim dok boravim na selu gdje nemam u blizini tržnicu, pa mi je jednostavnije napraviti doma.
Međutim, iskreno, nisam primjetila veliku razliku u okusu između kupljenih kora i onih domaćih, pogotovo ako kupujem na tržnici direktno kod poznatog proizvođača. Tamo mogu izabrati želim li deblje ili tanje kore i znam da u njima nema hrpa kemijskih dodataka.


Piprema:

  • Blitvi odstraniti stabljike i upotrijebiti samo zeleno lišće. Oprati ga i izrezati na šire rezance i staviti u veću zdjelu. (Stabljike blitve možete posebno skuhati s krumpirom, začiniti maslinovim uljem i češnjakom i poslužiti kao prilog uz ribu.)



  • Dodati sir, vrhnje, 1 jaje, posoliti i dobro promiješati. Dodati i malo jogurta jer smjesa ne smije biti pregusta. Ako koristite domaće vrhnje s tržnice, tada možda neće trebati dodavati jogurt, jer je domaće vrhnje dosta tekuće, za razliku od onog iz dućana.



  • U manju zdjelicu stavite toplu vodu i dodajte ulje. Ovo će poslužiti za premazivanje kora.



  • Čistu kuhinjsku krpu namočite i izravnajte na radnu površinu, pa na nju stavite prvu koru. Zatim koru navlažite mješavinom ulja i vode. Ovo možete napraviti kistom, ili jednostavno rukama poprskajte koru. Na to stavite drugu koru, isto tako ju navlažite mješavinom vode i ulja, pa 2/3 kore premažite smjesom od sira i blitve.



  • Sada krpom zarolajte štrudlu i stavite ju u tepsiju u koju ste prethodno stavili navlaženi pek papir, pa ga premazali uljem.



  • Kada pripremite sve kore i ispunite pleh za pečenje, premažite štrudle s mješavinom ulja i vode i preko toga premažite jogurtom (ili vrhnjem).



  • Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180  stupnjeva C i pecite cca 25 - 30 min, dok se štrudla napuhne i dobije lijepu boju. Tada ju izvadite iz pećnice, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se malo ohladi.



  • Toplu štrudlu izrežite, servirajte i uživajte!



Izvrsno paše uz jogurt, a može se jesti i hladna idući dan, a da ništa ne izgubi od kvalitete.


Želim Vam dobar tek!







Broj komentara: 6:

  1. Ja nisam ljubitelj blitve ali ovo tako dobro izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hehe, imam i ja doma one koji baš ne vole blitvu, ali ovu štrudlu obožavaju. Nimalo se ne osjeti onaj miris po blitvi.

    OdgovoriIzbriši
  3. nisam skužila, dali se blitvu najprije treba skuhati ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja samo listove blitve očistim od tvrđih žila i
      stabljika, operem, narežem i pomiješam sa
      sirom. Ne kuham!
      Isto važi i za špinat.

      Ako koristim smrznutu blitvu ili špinat, samo ih
      najprije odmrznem, pa pomiješam sa sirom.

      Izbriši
  4. Volim slane pite, ali sa blitvom je nisam nikada pravila. Hvala ti na ideji.

    OdgovoriIzbriši
  5. I ja sam radila prvi put tek nedavno i svi se oduševili. Sad ju neko vrijeme moram raditi bar svaki tjedan, dok se ne izguštaju.

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis