srijeda, 10. rujna 2014.

Palenta s prženim lukom

Kako brzo i jednostavno napraviti palentu od kukuruzne krupice


Palenta s prženim lukom


Palenta me uvijek podsjeća na djetinjstvo. 
Posluživala se na različite načine - s bijelom kavom, mlijekom, vrhnjem, jogurtom, kiselim zeljem i kobasicama, jetricama u umaku, čvarcima i u još bezbroj kombinacija.





Nekad se kuhala na tradicionalan način od kukuruznog domaćeg brašna i to je bio ozbiljan, dugotrajan i čak fizički zahtjevan posao.
Danas uglavnom nemamo dovoljno vremena, a i kukuruzno brašno nekadašnje kvalitete nije više tako lako pronaći.

Kad me povremeno uhvati nostalgija, pripremim palentu od obične kukuruzne krupice na ovaj način.

Sastojci za palentu od kukuruzne krupice


Potrebni sastojci:
Za palentu:

  • 1 čaša (od 2 dcl) kukuruzne krupice (ja koristim običnu krupicu, ne instant),
  • 1 čaša mlijeka,
  • 2,5 čaše vode,
  • cca 50 g maslaca,
  • 1 mala žličica soli.
Za vegane: ukoliko ne koristite mliječne proizvode, mlijeko možete zamijeniti vodom, a maslac uljem.



Za prženi luk:

  • 1 veća glavica luka izrezana na kolutove
  • 2 žlice ulja, masti ili maslaca.

Priprema palente


Priprema:

  • 1 čašu mlijeka, 2,5 čaše vode i sol staviti u lonac na jaku vatru da zakuha. Potrebno je miješati žicom da ne iskipi.
  • Uz stalno miješanje pažljivo usuti kukuruznu krupicu. Smanjiti vatru i dalje miješati dok se ne zgusne - otprilike 10 minuta. Sada maknuti s plamena, poklopiti i ostaviti oko 10 minuta da odstoji.

Kuhana palenta


  • U međuvremenu ploške luka ispržiti na masnoći dok blago ne porumeni. Posolite luk.

Prženi luk uz palentu

  • Žlicom izvadite palentu na tanjur i pokrijte prženim lukom.

Palenta i prženi luk


Uz ovu palentu izvrsno odgovara mladi luk poslužen umjesto salate.


Nekoliko brzih varijanti: 
  • Ispržiti špek isjeckan na kockice, dodati izrezani luk i servirati s palentom. 
  • 250 g domaćeg kiselog vrhnja prokuhati, pa time preliti palentu.
  • Servirati palentu prelivenu jogurtom, svježim kiselim vrhnjem ili prokuhanim slatkim mlijekom.
  • 500 g kiselog narezanog kupusa propirjati na ulju oko 20 minuta i poslužiti uz palentu.
  • Palentu dodati kao prilog uz Jetrica s povrćem.

Želim Vam dobar tek!






1 komentar:

  1. Ovo je odlična kombinacija, kao i one druge koje navodiš. Imaš pravo, nekada se palenta, žganci, pura pripremala od brašna i trebalo je vremena. To je radila moja baka, davno, davno. Tada nisam voljela ovu kukuruznu već od bijelog brašna. Kako bilo, najviše volim skuhati palentu i preliti je prepečenim putrom. To je kada sam bolesna i ništa mi se ne jede, a to mi se jede uvijek.

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis