Punjene pirjanim tikvicama ili šampinjonima
Svake godine jedva čekam sezonu tikvica, tog ukusnog, zdravog i nisko kaloričnog povrća, od kojeg se može pripremiti bezbroj različitih jela.
Ovaj recept sam smislila u napadu kreativnosti, u situaciji gdje pećnica ne radi, a na raspolaganju je trenutno samo jedna tikvica.
Premijera je dobila pohvale, a ja sam drugi dan dobila hrpu svježih tikvica, kako bih mogla pripremiti reprizu.
Sastojci:
- 1/2 šalice brašna (poželjno je integralno),
- 1 šalica jogurta,
- 2 jaja,
- 1 šalica sitnih zobenih pahuljica,
- 1/2 ribane tikvice srednje veličine,
- sol,
- kurkuma (po želji),
- 1/2 žličice crvene mljevene paprike
- ulje za pečenje.
Priprema:
- Umutiti jaja, sol i jogurt, dodati brašno i sitne zobene pahuljice i sve umiješati u gušću smjesu.
- U smjesu dodati naribane tikvice, crvenu papriku i kurkumu, promiješati i ostaviti 10 - 15 minuta da odstoji.
- Gustoća smjese ovisi o tome koliko u tikvicama ima vode, koju one ispuste kad malo odstoje, a i jogurt je nekada gušći, a nekada rijeđi. Ako vam je smjesa pregusta, dodajte još malo vode ili mlijeka, toliko da možete grabilicom smjesu izliti u tavu.
- Stavite 1/2 žlice ulja u tavi i dobro zagrijte. Stavite smjesu i pecite na jednoj strani cca 2 minute, okrenite palačinku i pecite drugu stranu na pola poklopljeno još cca 2,5 min.1 veća grabilica vrhom puna dovoljna je za 1 palačinku.
- Od ove količine dobila sam 5 debljih palačinki.
Ispečene palačinke možete puniti raznim slanim ili slatkim nadjevima.
Ja sam ovaj puta radila
1. Nadjev od šampinjona
- Šampinjone sitno isjeckajte i kratko ispecite na maslinovom ulju ili maslacu. Tokom pečenja dodajte im nekoliko žlica vode, poklopite i još malo pirjajte. Kad tekućina ishlapi posolite i popaprite, promješajte, pa ovom smjesom punite palačinke.
2. Nadjev od tikvica
- 1/2 tikvice izrežite na sitne kockice, pa ih ispecite u tavi na maslinovom ulju ili maslacu. Postupak je isti kao za šampinjone. Tikvicama možete dodati još malo crvene mljevene paprike, ljute ili slatke i 2 žlice pasirane rajčice.
Poslužite uz svježe krastavce i rajčicu ili uz zelenu salatu.
Sigurna sam da se mogu pripremiti i bez jaja, kao palačinke od krumpira, ali to još nisam isprobala.
Želim vam dobar tek!
Zdrava kombinacija; ne bih se sjetila staviti zobene pahuljice u tijesto. Ja bih jednu sa gljivama...
OdgovoriIzbriši