Ovo jelo se može napraviti od mladog kupusa, brokule, mladog kelja, karfiola...
već prema tome što ima u vrtu ili na tržnici. Može se upotrijebiti i stabljika brokule ili karfiola koja je preostala nakon pripreme salate.
Ja sam upotrijebila mlade pupoljke brokule, zelja i kelja iz vrta. Naime, nakon kasne jesenje berbe povrća nisam uklonila korijenje, pa je na njemu, s dolaskom sunčanog vremena, niklo mlado povrće.
Za ovo varivo potrebni su slijedeći sastojci:
- cca 25o g mesa (piletina, puretina, svinjetina, po želji)
- 1 veća glavica luka,
- očišćeno i izrezano zeleno povrće,
- 1 mala konzerva slanutka,
- 2 krumpira izrezana na kockice,
- sol, papar
- 1 mala žličica kurkume,
- crvena mljevena paprika, slatka ili ljuta, prema ukusu,
- 1 - 2 žlice pasirane rajčice.
Priprema:
- Meso izrežite na kockice, a luk očistite i isjeckajte.
- Povrće operite i izrežite, krumpir operite, ogulite i izrežite na kockice.
- Ako pripremate ovo varivo za slijedeći dan, tada izostavite krumpir.
- U lonac stavite luk, meso, krumpir, zeleno povrće i slanutak iz konzerve.
- Prelijte vodom, dodajte začine i stavite kuhati.
Ukoliko koristite expres lonac, varivo će biti gotovo za 20 minuta, računajući od trenutka kad je lonac počeo pištati.
Ako kuhate u običnom loncu, pojačajte plamen dok varivo ne prokuha, tada smanjite vatru i kuhajte polupoklopljeno oko 45 minuta. Ako je potrebno, tijekom kuhanja dodajte malo vode.
Krumpir možete zamijeniti 1 - 2 žlice zobenih pahuljica.
Varijanta: Meso i luk mogu se najprije pirjati na 2 žlice ulja, pa se onda doda povrće i dalje postupa prema receptu.
Kako nastojim smanjiti količinu masnoća u prehrani, ja sam samo stavila sve kuhati, bez dodavanja ulja i bilo je vrlo ukusno.
Želim vam dobar tek!
Mnogo finih zdravih sastojaka...
OdgovoriIzbrišiJaako fino :)
OdgovoriIzbrišiHvala vam! Uvijek me razveseli kad netko voli povrće. Imam doma ljubitelja mesa, kojem je zeleno samo nužno zlo :)
OdgovoriIzbriši