Nemasna juha od raznog povrća
Ova juha idealna je za ovo kasno proljeće, kad svi već pomalo razmišljamo o ljetu i možda nakupljenom višku kilograma.
Povrće iz juhe može se uz dodatak češnjaka i maslinovog ulja servirati kao prilog ili usitnjeno u mikseru upotrijebiti u nekom umaku, namazu ili kao dodatak varivu.
Za juhu vam treba što više različitog povrća, po vašem izboru, veliki lonac za kuhanje, voda i sol.
Možete upotrijebiti slijedeće:
- korijenasto povrće: mrkva, peršin, celer, pastrnak...
- zeleno povrće: kelj, kupus bijeli i crveni, blitva, špinat, list peršina, celera...
- ostalo: karfiol, brokula, tikvica, luk, poriluk, paprika, paradajz, korabica, grašak...
Izbor je vaš, prema tome što volite i što imate u frižideru.
Priprema:
Očistite, operite, nasjeckajte povrće, stavite ga u veću posudu i dolijte hladnu vodu. Posolite prema ukusu i stavite kuhati na umjerenu temperaturu.
Kada zavrije, smanjite plamen i kuhajte još bar 1 sat.
Juhu možete kuhati i u pretis loncu. U tom slučaju kuhajte cca 25 min, računajući od trenutka kada lonac zazviždi.
Kad se juha malo ohladi, procijedite ju.
Servirati možete sa odabranim komadićima povrća, kao bistru juhu ili možete u nju zakuhati umućeno jaje.
Ja običavam prvi dan poslužiti juhu s komadićima povrća, a ostalo kuhano povrće servirati kao prilog s 1-2 žlice maslinovog ulja i 2 -3 češnja sitno nasjeckanog češnjaka.
Slijedeći dan u kipuću juhu ulijem 1 - 2 umućena jaja i uz miješanje prokuham 1 - 2 minute.
Procijeđena juha može stajati u hladnjaku nekoliko dana, pa svaki dan prokuhate količinu koju želite servirati. Može se i zamrznuti u manjim posudama, pa poslužiti kad vam to odgovara.
Prikladna je i za prehranu po Montignacu.
Želim vam dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar
Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!