Kako brzo i jednostavno napraviti palentu od kukuruzne krupice
Palenta me uvijek podsjeća na djetinjstvo.
Posluživala se na različite načine - s bijelom kavom, mlijekom, vrhnjem, jogurtom, kiselim zeljem i kobasicama, jetricama u umaku, čvarcima i u još bezbroj kombinacija.
Danas uglavnom nemamo dovoljno vremena, a i kukuruzno brašno nekadašnje kvalitete nije više tako lako pronaći.
Kad me povremeno uhvati nostalgija, pripremim palentu od obične kukuruzne krupice na ovaj način.
Potrebni sastojci:
Za palentu:
- 1 čaša (od 2 dcl) kukuruzne krupice (ja koristim običnu krupicu, ne instant),
- 1 čaša mlijeka,
- 2,5 čaše vode,
- cca 50 g maslaca,
- 1 mala žličica soli.
Za vegane: ukoliko ne koristite mliječne proizvode, mlijeko možete zamijeniti vodom, a maslac uljem.
Za prženi luk:
- 1 veća glavica luka izrezana na kolutove
- 2 žlice ulja, masti ili maslaca.
Priprema:
- 1 čašu mlijeka, 2,5 čaše vode i sol staviti u lonac na jaku vatru da zakuha. Potrebno je miješati žicom da ne iskipi.
- Uz stalno miješanje pažljivo usuti kukuruznu krupicu. Smanjiti vatru i dalje miješati dok se ne zgusne - otprilike 10 minuta. Sada maknuti s plamena, poklopiti i ostaviti oko 10 minuta da odstoji.
- U međuvremenu ploške luka ispržiti na masnoći dok blago ne porumeni. Posolite luk.
- Žlicom izvadite palentu na tanjur i pokrijte prženim lukom.
Uz ovu palentu izvrsno odgovara mladi luk poslužen umjesto salate.
Nekoliko brzih varijanti:
- Ispržiti špek isjeckan na kockice, dodati izrezani luk i servirati s palentom.
- 250 g domaćeg kiselog vrhnja prokuhati, pa time preliti palentu.
- Servirati palentu prelivenu jogurtom, svježim kiselim vrhnjem ili prokuhanim slatkim mlijekom.
- 500 g kiselog narezanog kupusa propirjati na ulju oko 20 minuta i poslužiti uz palentu.
- Palentu dodati kao prilog uz Jetrica s povrćem.
Želim Vam dobar tek!
Ovo je odlična kombinacija, kao i one druge koje navodiš. Imaš pravo, nekada se palenta, žganci, pura pripremala od brašna i trebalo je vremena. To je radila moja baka, davno, davno. Tada nisam voljela ovu kukuruznu već od bijelog brašna. Kako bilo, najviše volim skuhati palentu i preliti je prepečenim putrom. To je kada sam bolesna i ništa mi se ne jede, a to mi se jede uvijek.
OdgovoriIzbriši