Veganski rižoto sa butternut tikvom i slanutkom je posno i zdravo jelo bez glutena
- 1 čaša (2,5 dcl) integralne ili obične riže
- 2,5 čaše (2,5 dcl) hladne vode
- 1 žličica soli
- 2 žlice ulja (preporučujem maslinovo)
- 1 veća glavica luka
- 1 veća mrkva
- cca 1/4 narančaste tikve
- 1/2 poriluka
- 1 manja konzerva slanutka
- 1 čaša obične vode za dolijevanje
- sol i papar
- 1 žličica kurkume
- 1 žličica crvene začinske paprike (slatke ili ljute, po izboru)
- 1 žličica peršina
- Može se dodati i malo pasirane rajčice, ružmarin, bosiljak i češnjak, sve prema izboru
Za ovaj recept rižu kuham u posebnom loncu, a povrće pripremam u dubljoj tavi.
1 čašu riže stavite u posudu u kojoj ćete kuhati, dodajte 2,5 čaše hladne vode i 1 žličicu
soli. Preporučujem morsku sol, jer sadrži više minerala koji su potrebni našem
organizmu.
Rižu poklopite i kuhajte na najnižoj mogućoj vatri oko pola sata. Nije potrebno miješati.
Povremeno pogledajte, a kad se voda ukuha riža je gotova.
Povrće ogulite, operite i isjecite na kockice. Slanutak isperite i ocijedite.
Dok se riža kuha u tavu stavite cca 2 velike žlice maslinovog (ili suncokretovog) ulja,
pa na njemu popržite isjeckani luk.
Nakon par minuta dodajte mrkvu, pa malo kasnije kockice butternut tikve i sitno izrezani poriluk.
Nakon 10 minuta dodajte slanutak, posolite, popaprite, dodajte crvenu papriku i začine po izboru. Promiješajte, dolijte malo vode dinstajte još cca 10-15 minuta.
Kad je povrće dovoljno omekšalo, umiješajte kuhanu rižu.
Servirajte uz salatu od cikle ili zelenu salatu.
Želim vam dobar tek!
Pripremu ovog jela pogledajte na videu:
Primjedbe
Objavi komentar
Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!