Veganski rižoto s tikvom i slanutkom

Veganski rižoto sa butternut tikvom i slanutkom je posno i zdravo jelo bez glutena


Vegan risotto with  squash and chickpeas



Za pripremu ovog posnog rižota dovoljno je 30 minuta, a potrebne su slijedeće namirnice: 
  • 1 čaša (2,5 dcl) integralne ili obične riže
  • 2,5 čaše (2,5 dcl) hladne vode
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice ulja (preporučujem maslinovo)
  • 1 veća glavica luka
  • 1 veća mrkva
  • cca 1/4 narančaste tikve
  • 1/2 poriluka
  • 1 manja konzerva slanutka 
  • 1 čaša obične vode za dolijevanje
  • sol i papar
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica crvene začinske paprike (slatke ili ljute, po izboru)
  • 1 žličica peršina
  • Može se dodati i malo pasirane rajčice, ružmarin, bosiljak i češnjak, sve prema izboru

Integral rice for vegan risotto

Orange squash, butternut squash

Canned chickpeas

cleaned and chopped vegetables for vegan risotto


Za ovaj recept rižu kuham u posebnom loncu, a povrće pripremam u dubljoj tavi.
1 čašu riže stavite u posudu u kojoj ćete kuhati, dodajte 2,5 čaše hladne vode i 1 žličicu
soli. Preporučujem morsku sol, jer sadrži više minerala koji su potrebni našem 
organizmu.
Rižu poklopite i kuhajte na najnižoj mogućoj vatri oko pola sata. Nije potrebno miješati.
Povremeno pogledajte, a kad se voda ukuha riža je gotova.

Povrće ogulite, operite i isjecite na kockice. Slanutak isperite i ocijedite.

Dok se riža kuha u tavu stavite cca 2 velike žlice maslinovog (ili suncokretovog) ulja,
pa na njemu popržite isjeckani luk.
Nakon par minuta dodajte mrkvu, pa malo kasnije kockice butternut tikve i sitno izrezani poriluk.
Nakon 10 minuta dodajte slanutak, posolite, popaprite, dodajte crvenu papriku i začine po izboru. Promiješajte, dolijte malo vode dinstajte još cca 10-15 minuta. 
Kad je povrće dovoljno omekšalo, umiješajte kuhanu rižu.

Servirajte uz salatu od cikle ili zelenu salatu.


Vegan risotto with vegetables, chickpeas and butternut squash



Želim vam dobar tek!

Pripremu ovog jela pogledajte  na videu:










Primjedbe