Ovako možete ispeći svinjetinu, janjetinu, pureći zabatak...
Ako ste planirali ispeći komad mesa koji nije pogodan za odreske (carsko meso, kotleti u komadu, komad vratine na kojem nisu rasječene kosti, špic rebra, janjetina i slično), pa vam se pokvari pećnica, nemojte brinuti. Izvrsno se može ispeći u tavi ili većoj posudi s poklopcem.
Ja sam na ovaj način pekla meso i na malom plinskom kuhalu koji je služio za kampiranje i uvijek je bilo slasno.
Bitno je samo da imate posudu dovoljne veličine da se meso u njoj može poklopiti.
Sastojci:
- komad mesa za pečenje (svinjetina, janjetina, pureći zabatak...),
- sol, papar,
- češnjak (neobavezno),
- voda za dolijevanje,
- 1/2 čaše vina ili piva (neobavezno),
- 2 - 3 žlice ulja ili masti.
Priprema:
- Meso dobro nasoliti, ako volite i popapriti. Zarezati oštrim nožem i u "džepove" staviti češnjak izrezan na listiće.
- Posudu u kojoj ćete peći meso nauljite i dobro zagrijte. Na vrućem ulju kratko zapecite meso sa svih stana na jakom plamenu.
- Meso zalijte sa vodom (cca 1/2 čaše), poklopite, smanjite plamen i pecite. Povremeno meso treba okrenuti, ponovo doliti vode, i peći dalje. Za zadnje dolijevanje možete upotrijebiti vino ili pivo, ali biti će ukusno i s vodom.
- Vrijeme pečenja ovisi o veličini mesa. Omjer je: komad od 1 kg mesa treba peći 1 sat, ako je meso veće i teže, peći duže vijeme.
- Kad mislite da je gotovo (ja provjerim tako da ga piknem nožem), još malo pecite dok meso zarumeni, a tekućina ispari.
- Pečeno izvadite na dasku, narežite i možete servirati.
Ja sam ovako pečeno carsko meso poslužila uz krumpir s maslačkom.
Želim vam dobar tek!
Za vas: glazba, klizanje i ples:
Primjedbe
Objavi komentar
Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!