Tjestenina s koprivom i tikvicama

Brzo, fino, zdravo i vegansko jelo po ovom receptu jedno je od mojih favorita. 




Brza pasta s tikvicama i koprivom




O ljekovitosti koprive neću sada ovdje pisati jer ima mnogo podataka koje možete naći na internetu.
U kuhinji ju je koristila još moja baka, a mama je pripremala i ljekovite čajeve i kozmetičke pripravke.
Ne treba se plašiti žarenja koprive, ona je vrlo nježna i fina biljka kad se pripremi za jelo.


Imam sreću da imam koprive u vrtu pa mi je dostupna cijele godine. Koristim mlade listove i to ne samo u proljeće, jer nakon svake košnje, kao i trava, kopriva ponovo izraste i može se ubrati.
Za branje koristim gumene rukavice ili običnu metalnu hvataljku što mi je praktičnije.
Ubrane listove treba oprati, koristeći hvataljku.

Za pripremu ovog jela potrebno vam je samo 20 minuta!


koprive, tikvice i češnjak za tjesteninu


Sastojci:

  • 1 paket tjestenine,
  • 1 manja ili pola veće tikvice,
  • svežanj mladog lišća koprive, količina prema osobnoj procjeni,
  • 2 - 3 česna češnjaka,
  • 1 - 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar,
Opcije:

  • Ako koristite mliječne proizvode, ulje možete zamijeniti maslacem, a gotovo jelo posuti nekim tvrdim ribanim sirom.
  • Umjesto sira, jelo se može posuti mljevenim sjemenkama lana, suncokreta ili kratko poprženog sezama.



Priprema tikvica i kopriva za tjesteninu




Priprema:

  • Tjesteninu skuhajte prema uputstvu na pakiranju.
  • U veću i dublju tavu (ja sam koristila keramički vok) stavite ulje, dodajte tikvicu izrezanu na kockice i sitno sjeckani češnjak. Pržite oko 2 minute na jakom plamenu, pa dodajte oprane mlade listove koprive. Posolite prema ukusu, promiješajte i poklopljeno pirjajte još cca 10 minuta, uz povremeno miješanje.

Brzo pripremljene tikvice i koprive za tjesteninu


  • U pirjano povrće dodajte papra po ukusu,  umiješajte tjesteninu, poslužite i uživajte.


Pasta s tikvicama i koprivama



Ovo jelo možete pripremiti i ako se hranite po Montignac metodi. U tom slučaju u keramičkoj ili teflonskoj tavi povrće pripremite na nekoliko žlica vode, a 1 malu žličicu maslinovog ulja umiješajte u već gotovo jelo. Možete koristiti i integralnu tjesteninu.

Želim Vam dobar tek!






Primjedbe