Noklice od kuhanog zelenog povrća - poriluka, blitve, koprive, špinata...
Upotrijebite zeleno povrće koje imate pri ruci, ili vam je ostalo od juhe.
SASTOJCI:
Za noklice:
- cca 400 g brašna
- cca 2 dcl kiselog mlijeka ili tekućeg jogurta ili mlijeka
- malo soli
- 1 jaje (nije bavezno)
- 1 šalica kuhanog povrća, po izboru. Ja sam ovo radila od poriluka iz juhe, tako ga pojedu i oni koji ga ne vole.
PRIPREMA:
- Napraviti tijesto od brašna, soli, kuhanog miksanog povrća i jogurta ili kiselog mlijeka. Možete dodati i jaje. Smjesa treba biti dosta gusta.
- Žlicom vaditi noklice i ubacivati u kipuću slanu vodu. Ja obično koristim žlicu s kojom kuham kavu, nije velika, a ima dugu dršku. Ne volim prevelike žličnjake.
- Da vam se noklice ne zalijepe za žlicu, dobro je žlicu najprije uroniti kipuću vodu, zatim zagrabiti tijesto, pa ponovo s tijestom u vodu, tako će najlakše sići.
- Nokle su gotove kad isplivaju na površinu. Kuhati još par minuta i procijediti. Umiješajte neki pesto ili prelijte umakom, prema inspiraciji.
Za preliv - nekoliko prijedloga :
- 2-3 žlice krušnih mrvica popržite na maslacu i time prelijte noklice. Poslužite uz salatu. (npr. naribanu mrkvu s limunom).
- U 2 dcl vrhnja razmutite 2 - 3 jajeta i malo soli, miješajte mutilicom dok ne zavrije, dodajte noklice, promiješajte i još 2-3 minute ostavite na plamenu,
- Umješajte maslac i naribajte neki tvrdi sir.
- Ili servirajte s nekim umakom koji volite (od piletine, mljevenog mesa, tunjevine...).
Želim vam dobar tek!
Mljac, mljac. ;) Sviđa mi se način na koji pristupaš prema hrani i što prakticiraš što je moguće više domaću proizvodnju. ;)
OdgovoriIzbrišiHvala, hvala :)
IzbrišiSasvim lijepu originalnu boju imaju...i dobar nacin da se 'podvali' povce!
OdgovoriIzbrišiKao što kaže Jasna, super fora da pojedu poriluk oni koji ga ne bi ni u snu jeli...Ja obožavam noklice;)
OdgovoriIzbrišiYummy.. Colourful and healthy dish dear :-)
OdgovoriIzbriši