Tjestenina, flekice sa zeljem
Još jedno jelo iz mog djetinjstva koje jako volim i kad ga napravim teško mi je paziti koliko ću pojesti za jedan obrok.
Jelo je sasvim jednostavno i brzo se priprema, ako upotrebljavate gotovu tjesteninu. Naravno, traje nešto duže ukoliko radite domaću, ali je svakako i finije.
SASTOJCI:
- 1 paket tjestenine ili adekvatna količina domaće tjestenine
- 1 manja glavica svježeg zelja
- 2 - 3 žlice ulja (ja sam stavila pola suncokretovog, pola maslinovog)
- 1 čaša vode za podlijevanje
- sol
- papar (malo veća količina, bez papra nisu tako ukusni).
PRIPREMA:
- U kipuću slanu vodu ubaciti tjesteninu i kuhati uobičajeno vrijeme, već prema tome volite li tvrđe ili mekše.
- U međuvremenu izrezati zelje i staviti peći u veću vruću tavu u koju ste dodali ulje. Oko 10 minuta peći bez poklopca uz miješanje, tako da zelje malo zarumeni (otprilike kao kad pečete luk). To daje onu ugodnu svijetlo smeđu boju.
- Kad zelje malo zarumeni, posolite, popaprite, zalijte s malo vode i dalje pirjajte poklopljeno uz povremeno miješanje i podlijevanje.
- Gotovo je kad ispari voda, a zelje je mekano i ima žuto-smeđu boju.
- Skuhanu tjesteninu procijedite i dodajte u tavu sa zeljem, dobro promiješajte, dodajte još malo papra, prema ukusu i ostavite cca 5 minuta da se sastojci povežu, i možete servirati.
- Vrijeme pripreme je otprilike 35 minuta
Ovo jelo može se servirati kao prilog uz meso, pržene gljive, pohani sir i slično ili kao predjelo.
Ja ga volim bez drugih dodataka i radim ga sebi za ručak ili večeru kao glavno jelo, a mojim gladnim dečkima ubacim piletinu ili hrenovke.
Glazba za dušu: Prozor prema zalazu
Dobar tek!
P.S. Dodajem novi video gdje možete pogledati pripremu krpica sa zeljem:
Obožavam, ali moraju biti krpice;)
OdgovoriIzbrišiEh, da, svakako si u pravu, to je onda to! Ono pravo!
IzbrišiJa često mijesim tijesto, ali nekad ne stigneš, pa kad treba na brzinu,
pojedem i ovo kupljeno. Još uvijek ga više volim sa zeljem nego
sa mesom.