Meni je praktično za doručak, ali naravno može se poslužiti kao desert ili međuobrok.
Kao što sam već spomenula, nastojim što više uvrstiti proso u redovnu prehranu. Pronjuškala sam po internetu tražeći ideje i naišla na nekoliko recepata za puding od prosa.
U većini recepata kuhani puding se miksa u blenderu, kojeg ja nemam, ili se samo skuha bez usitnjavanja. Ovo pomalo mix od svega pročitanog, na moj način:
SASTOJCI:
- 2 šalice mlijeka (kravlje ili neko zamjensko),
- 4 žlice prosa samljevenog u mlincu za kavu,
- 1 velika žlica kakaa u prahu (bez dodanog šećera),
- 1 velika žlica suhih brusnica,
- 1 velika žlica svježe mljevenih lanenih sjemenki,
- 1 žličica cimeta (ili naribana korica naranče, vanilija, rum i sl.),
- 1 velika žlica ječmenog slada (ili šećer*, stevia, fruktoza, med*... količina može biti veća ako volite slađe),
- Ja sam još dodala 1 žlicu kokosovog brašna, ali nije obavezno.
PRIPREMA:
- Proso samljeti u mlincu za kavu i odvojiti 4 žlice za puding.
- Od ukupne količine mlijeka odvojiti pola čaše, ostatak staviti u posudu, unutra ubaciti suhe brusnice i staviti da zakuha.
- U mlincu samljeti lanene sjemenke. Najbolje je koristiti svježe mljevene, ako nešto preostane, čuvati u frižideru.
- U preostalo mlijeko umiješati mljeveno proso, kakao, ječmeni slad (ili šećer) , cimet, kokosovo brašno i sve pjenjačom umutiti u uzavrelo mlijeko.
- Kuhati uz miješanje 3-4 minute dok se ne zgusne.
- Skinuti s vatre i pričekati da se malo ohladi, pa umiješati 1 žlicu mljevenih lanenih sjemenki i dobro promiješati.
- Uliti u čaše ili zdjelice i servirati. Može se jesti toplo ili hladno.
Želim vam dobar tek!
Budite opušteni i uživajte u hrani, slušajući glazbu koju volite.
Ja trenutno slušam ovo :)
* Ako želite jelo nižeg glikemijskog indeksa, šećer i med nemojte koristiti.
Budite opušteni i uživajte u hrani, slušajući glazbu koju volite.
Ja trenutno slušam ovo :)
* Ako želite jelo nižeg glikemijskog indeksa, šećer i med nemojte koristiti.
Prekrasan puding, a k tome i zdrav! :) Još sam napravila sama rižino mlijeko i ostavila ga gustim pa je puding bio gust i prelijepe teksture.
OdgovoriIzbriši