Salata od krumpira, tikvica, paprike, luka i rajčice
Može se poslužiti topla i hladna. Najčešće ju serviram uz razne popečke od povrća i mesa, a izvrsno se slaže i s pohanim tikvicama, šampinjonima, pilećim i purećim fileom, hrenovkama, kobasicama, ribom ili pohanim sirom.
Koristim ju kao svojevrsni prilog uz kojeg nije potrebna druga salata, ali i kao lagani vegetarijanski ručak ili večera.
Potrebni su slijedeći
Sastojci:
- 5 kom krumpira srednje veličine,
- 1 malo veća tikvica,
- 1/2 veće glavice luka,
- 1 svježa paprika,
- 2 česna češnjaka,
- 1 žličica ljute mljevene crvene paprike (ili slatke, po ukusu),
- 1 žličica kurkume u prahu (može se izostaviti),
- 1 svježa rajčica,
- sol, papar,
- 3 - 4 žlice ulja (ja stavljam maslinovo),
- sok od 1 limuna ili jabučni ocat, prema izboru.
- Varijacije: može se upotrijebiti i mladi luk ili poriluk.
Priprema:
- Krumpir operite i stavite kuhati zajedno sa korom. Kad je kuhan, ocijedite ga i prelijte hladnom vodom. Kad se dovoljno ohladi, ogulite ga i izrežite na ploške u zdjelu u kojoj ćete spremati salatu.
- Dok se krumpir hladi, očistite luk, operite luk, papriku i tikvicu. Luk i papriku izrežite na kockice, a tikvicu prerežite 2 x po dužini, pa narežite na tanke listiće. Češnjak sitno nasjeckajte.
- Zagrijte dublju tavu, stavite ulje, pa dodajte narezane tikvice, papriku, luk, mljevenu ljutu papričicu i kurkumu. Promiješajte i poklopljeno pecite na jakoj vatri cca 5 minuta.
- Sada dodajte usitnjeni češnjak, posolite, popaprite, promiješajte i još pecite cca 5 minuta uz povremeno miješanje.
- Stavite pečeno povrće na krumpir, začinite limunovim sokom (ili octom) i uljem, ako je potrebno, pa dobro promiješajte. Po potrebi dodajte soli i papra.
- Neposredno prije serviranja umiješajte u salatu tanko narezanu rajčicu i sve još jednom promiješajte.
Predlažem da ovu salatu isprobate uz:
Želim Vam dobar tek!
Odlično, jednostavno, prefino!
OdgovoriIzbrišiSavršenstvo!!!
OdgovoriIzbriši