utorak, 21. svibnja 2013.

Varivo od graha i zobi

Bez masnoće i zaprške





Ovo varivo radila sam od kuhane zobi (vidi post) i graha kojeg sam prethodno skuhala u pretis-loncu. Kad pripremam grah, obično posebno skuham veću količinu, tako da mogu od njega iskombinirati više jela - npr. salatu, paprike punjene grahom, kolač i varivo, ili dio spremiti u zamrzivač.


Naravno, može se upotrijebiti i konzervirani, ali je svakako puno ukusniji onaj koji sami pripremimo.

Grah namočim u vodi par sati, najbolje preko noći. Stavim ga u hladnu vodu kuhati, kada zakipi bacim tu prvu vodu i nalijem drugu, isto hladnu. Kad ova voda zakipi, malo posolim, stavim lovorov list, zatvorim pretis i kuham  na najmanjem plamenu 40-tak minuta, računajući od trenutka kad je ventil počeo zviždukati.

Kad se ohladi možemo ga spremiti u frižider gdje može stajati 3 dana.





Za ovo varivo trebaju nam slijedeći

Sastojci: 


  • kuhani grah - količina prema potrebi
  • kuhana cjelovita zob,
  • 1 glavica luka sitno isjeckana,
  • 1  isjeckana svježa paprika, 
  • 2 - 3 češnja češnjaka
  • svježi list peršina i celera, sitno nasjeckani (ili suhi),
  • ljuta ili slatka crvena mljevena paprika,
  • 1 - 2 lista lovora,
  • sol, papar,
  • po želji kurkuma, bosiljak, ili mažuran.

Priprema: 

  • Sve sastojke stavite u lonac, zalijte vodom ili povrtnim temeljcem, po ukusu posolite i popaprite i kuhajte 30 - 40 minuta. 
  • Ako imate  vremena i volje, možete isprobati i verziju sa pečenim češnjakom, kao što je opisano na ovom postu., samo umjesto krumpira i mrkve stavite zob.


Želim vam dobar tek!





1 komentar:

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis