utorak, 14. svibnja 2013.

Varivo od graška i raznog povrća


Vegetarijansko varivo bez zaprške





Jednostavno i ukusno jelo od graška i različitog povrća kojeg nađete u hladnjaku. U ovaj mix "ćušpajz" mogu se staviti: korijen i zeleni dio celera, peršuna, korabice, tikvice i sl. Ja sam ovaj put stavila mrkvu, korijen i tvrde dijelove brokule  i karfiola, koji su preostali od pripreme salate, krumpir, stabljike i listove peršuna.





Ovaj put grašak je bio iz konzerve, ali svakako je bolje ako upotrijebite mladi, svježi iz mahune, ili smrznuti. Može se iskoristiti i mješano smrznuto povrće.


U ovu verziju ušli su slijedeći 

sastojci:

  • 1 veća konzerva graška, (ocijediti i isprati hladnom vodom),
  • 1 veća glavica luka, 
  • 1 veća mrkva,
  • tvrda oguljena stabljika brokule i cvjetići,
  • karfiol,
  • peršun, stabljika i listovi,
  • 2 krumpira, 
  • 1 - 2 česna češnjaka (neobavezno),
  • 2 žlice ulja, (po želji maslinovo, suncokretovo...)
  • 1 - 2 žličice mljevene crvene paprike (ljute ili slatke),
  • sol, papar,
  • 1 žličica kurkume (neobavezno)
  • 1 - 2 žlice sitnih zobenih pahuljica.



Priprema:

  • Povrće očistiti, oprati i isjeckati na kockice.
  • U posudu u kojoj će se kuhati varivo stavite ulje i na njemu ispržite luk da malo porumeni, pa dodajte mrkvu i uz miješanje dinstajte 1 - 2 minute.
  • Ako pripremate od svježeg ili smrznutog graška (ili mješanog povrća), sada dodajte i uz miješanje dinstajte cca 5 - 10 min. 
  • Ako pripremate od konzerviranog graška, njega stavite na kraju.
  • Dodajte sve ostalo povrće, promiješajte, ubacite začine i dinstajte par minuta, pa zalijte vodom da prekrije povrće. Poklopite i kuhajte na srednjem plamenu. Povremeno promješajte i dolijte vode ako je potrebno.
  • Kada je krumpir kuhan, dodajte grašak iz konzerve i zobene pahuljice, ako treba dodajte vode i prokuhajte još 5 - 10 minuta.
  • Servirajte kao samostalno jelo ili, ako ste ljubitelj mesa,  sa popečcima od mljevenog mesa, hrenovkama ili kobasicama.



Želim vam dobar tek!








3 komentara:

  1. Prekrasno, obožavam ovakve ćušpajze, sve puno povrća, sve tako fino. Baš bi mi dobro došao ovaj tanjur sada.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan i zdrav čušpajz, pogotovo mi se svidja jer je bez zaprške.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala vam puno djevojke drage :)
    Osim što je fino, super je jer sve strpaš u jedan lonac i nema puno suđa :)
    Ja pokušavam većinom jesti povrće, a dečkima onda samo posebno skuham hrenovke - i svi zadovoljni

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis