Salata od riže i maslačka sa šampinjonima



Brza i zdrava salata, koju sam radila prvi put i koja me je oduševila



Recept sam pronašla na blogu Jedozovni duo. Ovaj moj recept je nepotpuna verzija originalnog, jer nisam imala pri ruci neke sastojke, pa sam npr. piletinu zamijenila šampinjonima, a svježu kadulju i korijander sam izostavila. Koristila sam integralnu rižu. Molim vas, pogledajte izvorni recept ovdje.





Moje oduševljenje ima nekoliko razloga:

  • Već duže vrijeme nastojim, između ostalog i iz zdravstvenih razloga, smanjiti potrošnju kruha i zamijeniti ga integralnom rižom, prosom, zobi, ječmom i sličnim namirnicama. Iako kuham dugi niz godina, nikad nisam rižu spremala kao salatu, nego uobičajeno. kao prilog, rizi-bizi, đuveđ i sl.
  • Kad sam isprobala ovaj način, i otkrila kako je ukusno, otvorila mi se široka lepeza mogućnosti za kvalitetniju pripremu riže - dodati svježe povrće koje nije termički obrađeno, samo dodati hladno prešano ulje (npr. maslinovo) na kojemu se ništa ne dinsta i ne prži. Dakle, ovaj recept me prosvijetlio!



  • Slijedeći razlog je maslačak! Imam sreću da ga imam priliku ubrati na području koje nije zagađeno. Na slici su svježe ubrani listovi maslačka, koji su nakon košnje i obilne kiše izrasli toliko za samo 2 dana. Ja ga volim, dosta ga koristim u kuhinji, uglavnom pripremljenog na salatu ili kuhanog kao blitvu (spremim ga i u zamrzivač). S ovim, za mene novim receptom, proširile su se mogućnosti upotrebe ove izuzetno zdrave samonikle biljke. Ako vas interesiraju informacije o ljekovitosti, na internetu postoji veliki dijapazon podataka, npr. ovdje
  • Kad imate doma osobe koje jako vole meso, a za "zelenjavu" misle da je to više hrana za zečeve, niste baš sigurni hoće li vaš zdravi ručak biti prihvaćen. Zato sam ja posebno ostavila dio kuhane integralne riže, za svaki slučaj. Na moje iznenađenje, baš sve se pojelo, uz komplimente i napomenu da ubuduće treba nabaviti više šampinjona (!?)  Da pojasnim, šampinjoni se kupuju za mene, a za ostali gladni narod obično ima nešto konkretnije.

I tako se meni dogodilo da mi je danas ostalo riže od jučer, pa sam  za kasni doručak, uz čaj od kamilice i kadulje 



napravila novu verziju salate, uz dodatak rajčice i malo kockica sira,





Želim vam ugodan dan i dobar tek!







Primjedbe

  1. Obje verzije izgledaju prefino :)))) Uvijek nam je drago kad naši recepti nekoga potaknu na isprobavanje i razne druge varijacije. <3

    (Maja)

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni se iskreno više sviđa kombinacija s gljivama, rajčicom i sirom jer slabo konzumiram životinjske proteine, ne volim baš meso, a i po mojoj krvnoj grupi trebao bih izbaciti meso i fokusirati se na povrće. Vidim i da si mi ukrala čajnik, hehhe... Imamo isti. :D Samo se ne sjećam gdje sam ga kupio. ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda fenomenalno. Maslacak jos nikada nisam probala, a znam koliko je zdrav...

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!