Paprike punjene grahom


Poslužene kao glavno jelo izvrstan su izbor za vegane, a obožavaju ih i mesoljupci.





Paprike punjene grahom, zaista savršenog okusa, ulaze u moje najmilije recepte. Kad ih spremim kao prilog uz neko pečenje, meso ponekad ostane, ali paprike nestanu za čas.


Obično ih spremam u pećnici kad im je sezona,  one bucmaste paradajz paprike koje mogu složiti da stoje uspravno u  posudi za pečenje,  tako da svi sokovi ostanu u punjenju.

Međutim, jučer sam ih baš poželjela, pa sam napravila  samo par komada i pekla sam ih u tavi. Očito, ljubav ne pita za kalendar! 





Potrebni sastojci:


  • 1 čaša kuhanog graha, 
  • 1 veća glavica luka, sitno nasjeckanog,
  • polovica veće mrkve, sitno naribane*,
  • 4 paprike za punjenje,
  • malo pasirane rajčice, prema ukusu, 
  • 6 česna češnjaka, 
  • 1 žličica mljevene crvene paprike, (ljute ako volite),
  • mali stručak svježeg peršina, 
  • sol, papar, 
  • začini po ukusu - celer, bosiljak ...
  • 2 - 3 žlce ulja za dinstanje (suncokretovo), 
  •  4 žlice maslinovog ulja za preliv s češnjakom



.

Priprema:


  • Paprike operite i očistite da budu spremne za punjenje. 
  • U tavi  na ulju popržite luk da malo zarumeni, pa dodajte ribanu mrkvu, komadiće paprike ("kapice" koje ste odrezali da bi ih mogli puniti), 2 isjeckana česna češnjaka i još malo popržite.
  • Dodajte kuhani grah i začine, pasiranu rajčicu i još malo dinstajte uz miješanje.
  • Kad ste zadovoljni gustoćom i okusom, maknite s vatre da se malo ohladi.
  • Pripremljenom mjesom napunite paprike, stavite malo ulja u tavu, paprike malo provaljajte da se naulje i pecite poklopljeno. Treba ih okretati, da se ispeku sa svih strana. U tavu ubacite i  2 neoguljena česna češnjaka, daju izvrsnu aromu.








    • Jednostavnije je staviti ih u vatrostalnu posudu i zapeći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva C 25-30  minuta.
    • Preostala 2 česna češnjaka i svježi peršin sitno nasjeckajte, stavite u čašu s maslinovim uljem, pa time prelijte paprike kad ih servirate.
      .

      .



        Ako vam preostane smjese od graha, dodajte joj malo maslinovog ulja i to možete poslužiti kao namaz. Možete i izmiksati, ako tako više volite.

        .



        .

        Ja nisam miksala, a jedva sam stigla uslikati, sve se za čas pojelo.

        Želim vam dobar tek! 


        .*Napomena: Ako želite niski glikemijski indeks ovog jela, tada izostavite mrkvu.


        5 min glazbe za dušu:




        Primjedbe

        1. Perfect and lovely dish.. Thanks for sharing dear :-)

          OdgovoriIzbriši
        2. Prekrasne su! Baš mi se svidja recept. Paprike obično punim krumpirom, super mi je ova tvoja ideja s grahom!

          OdgovoriIzbriši
          Odgovori
          1. Hvala ti puno:)
            Ja obožavam ove paprike, a najbolje je što se uklapaju i u dijetu, pa me ne peče savjest kad guštam u njima.

            Izbriši

        Objavi komentar

        Zahvaljujem na posjeti.
        Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!